Duguláselhárítás érthetően

Sok embert érint a téma és sokan már meg is tapasztalták annak „jótékony” hatását, ha a háztartásban valamelyik berendezés eldugul. Amíg rendben mennek a dolgok, észre se vesszük, hiszen természetes, viszont ha bekövetkezik a dugulás, igen hamar felforgatja a mindennapi életünket. Ebben az írásban megpróbálom egyszerűen érthetően leírni, hogy ilyenkor mi a teendő ill. miből is áll ez a folyamat és miért engem, a szakembert válasszák. Annak függvényében, hogy éppen mi dugult el, nem tudunk WC-re menni, nem tudunk mosni vagy éppen mosogatni, nem tudunk fürdeni sem, egyszóval pillanatok alatt felborul az életünk, a megszokott rutin tevékenységek hiánya pedig a komfort érzetünk libidóját is igencsak megcsappantja. Első kétségbeesésünk után tudatosul bennünk, hogy ezt bizony meg kell oldani. A legtöbb esetben rohanunk az áruházba és az ott fellelhető kézi spirált megvásárolva, talán kicsit megnyugodva is, hogy megtaláltuk a megoldást, tele reménnyel indulunk is haza, hogy a dugulást elhárítsuk, lehetőleg mire a család hazaér. Ez egy-két esetben működik is feltéve, ha a dugulás pl. a mosdónál alakult ki, ami vékony (32-es) PVC csővel van csatlakozva és leginkább 1-2 m-es szakaszról beszélünk.

Sajnos komolyabb duguláshoz nem igen használható, mert nagyon gyenge anyagból van (különösebb erőfeszítés nélkül meg lehet törni a spirált és attól kezdve nem használható)és, ha a vezetékben megakad könnyen el is törik. Ráadásul azt senki nem közli velünk, hogy ezek a spirálok használata leginkább két embert kíván, mivel ki kell feszíteni használat közben és valakinek tekernie is kellene .Ha így nem sikerül elhárítanunk a dugulást, általában a jó öreg Google-hoz fordulunk és jöhetnek a lefolyótisztító szerek. Itt megjegyezném, nagy eredményt ezektől se várjunk, na de menjünk sorban. Négyféle tisztítószert forgalmaznak: a folyékony, a gél, a por és kristály alakút. Az első kettőről csak annyit, hogy véleményem és tapasztalatom szerint nem fejtenek ki kellő hatást ahhoz, hogy a lerakódásokat feloldva szabaddá tegyék a lefolyót. Ennek oka egyszerű. Beleöntve a lefolyóba, ahol éppen talál helyet el fog szivárogni, ráadásul a vezeték falának felső részét nem is érinti, ebből adódóan nem fogja megszüntetni a dugulást, persze kivételek mindig vannak. Egyszerűen fogalmazva kiöntjük, de eredményt nem érünk el vele. A kristály alakú lefolyótisztító számomra egy érdekes jelenség. Ugyanis amikor beleöntjük a mosdóba vagy mosogatóba elkezd füstölni ,pezsegni, forrni, tényleg olyan érzése van az embernek, hogy itt a világvége, ráadásul a lakás is fel fog robbanni. Nem fog, de tényleg így viselkedik, de ezenkívül nem sok hatása van. Illetve mégis!

Nagyon maró hatású összetevőkből áll és bőrrel érintkezve igen kellemetlen tud lenni. Ha meg sebbel érintkezik, hát…készüljünk fel a fehérnemű cserére (nagyon csíp).Ezenkívül ,ha nem megfelelő hígítást alkalmazzuk az első kanyarban, a mélyedésben leülepszik és megköt. Olyan, mint a beton és sajnos a gép se tudja összetörni, tehát bontás a vége. Ezzel el is érkeztünk az utolsó fázishoz, szakembert kell hívni. Itt megint a jó öreg Google fog segíteni nekünk. Na de hogyan válasszuk ki a megfelelő szakembert? Hát meglepetések mindig érhetik az embert, de nagyrészt megbízható szakemberek találhatóak fent a neten. Lehetne mesélni milyen élményekben volt részem, de talán csak egyet kiemelve…….már az is meglepődést okozott, hogy a megbeszélt időpontra pontosan érkeztem. Mint kiderült ennek is megvolt az előzménye.

Ilyenkor elgondolkozik az ember. Persze némely megrendelő is megérne egy misét ,mint pl . az a megrendelő, aki azt kérdezte, ha 6m-en van ő szerinte a dugulás, akkor az előtte lévő 5 m miért kell kifizetnie. DE nem is ez a lényeg, hanem ha tehetjük, ne a legolcsóbb szerelőt válasszuk! A legtöbb szakember rendelkezik honlappal, ahol tájékozódhatunk árakról felszereltségről, hozzáértésről. Ha valaki feltűnően olcsó annak oka van. Vagy nincs megfelelő felszerelése, vagy nem is ért hozzá igazán, mint az az úriember akit a minap olvastam hogy a vendéglátásban dolgozott eddig és most a duguláselhárításból él. Kétségeim vannak a szakértelmét illetően. Egy normális szakember rendelkezik megfelelő szerszámokkal, pontosan érkezik, gyorsan és jól dolgozik elfogadható árfekvésben határozza meg az árait, lévén vannak kiadásai. Mi is az elfogadható ár? Hát ez megint sok mindentől függ, a cég felszereltségétől, apparátusától , tevékenységi körétől, a tőlünk való távolságától, az áttakarítandó vezeték hosszától és még sorolhatnám. Anélkül, hogy bárkit is szeretnék megbántani és kizárólag a saját tapasztalataimra hagyatkozva úgy gondolom, hogy az itt felsorolt árak egy tájékoztató jellegű közép árfekvésű árlista.

WC ill.udvari vagy strangvezeték esetében 20-25.000 FT

mosogatók, mosdók, kádak esetében 15-20.000 Ft.

Persze hangsúlyoznám, hogy ezek az árak sok mindentől függnek.

Mindent összefoglalva, ha dugulás keletkezik a házuknál ill.udvaron, az első ijedtség után próbáljanak megnyugodni és higgyék el hosszútávon gondolkozva érdemesebb szakembert hívni , aki biztonsággal hozzáértéssel meg fogja oldani a dugulást. Amit még el szeretnék mondani, hogy karbantartás jelleggel évente egyszer nem árt, ha át takaríttatják szakemberrel a lefolyó rendszert, így megelőzve a vezeték túlzott elzsírosodását és a komolyabb dugulás kialakulását. Következő írásomban részletesen berendezési tárgyanként fogok írni a dugulásról ill. azok megelőzéséről és elhárításáról.

Elérhetőségem:

https://dugulas-haritas.hu

További cikkeim :

Duguláselhárítás egyszerűen

Duguláselhárítás az udvaron egyszerűen

Duguláselhárítás vidéken egyszerűen

Forrás: dugulas-haritas.hu, 2020-11-02 06:50